5 SAVJETA ZA USPJEŠAN IZBOR TENISICA ZA TRČANJE

5 SAVJETA ZA USPJEŠAN IZBOR TENISICA ZA TRČANJE
Savjeti, March 28, 2024
5 SAVJETA ZA USPJEŠAN IZBOR TENISICA ZA TRČANJE

Kada se odlučujete za kupnju tenisica za trčanje, nije dovoljno samo birati po boji ili dizajnu. Važno je uzeti u obzir niz faktora kako biste osigurali udobnost, podršku i performanse tijekom trčanja. Evo nekoliko korisnih savjeta kako biste osigurali da odaberete prave tenisice za svoje potrebe.

 

1.      IZMJERITE SVOJA STOPALA

Prije nego što krenete u potragu za savršenim parom tenisica za trčanje, preporučljivo je izmjeriti dužinu svojih stopala. Male razlike u dužini stopala nisu neuobičajene, stoga je važno znati točne mjere za obje noge. Ovo će vam pomoći u odabiru tenisica koje savršeno odgovaraju vašim stopalima.

Istraživanja su pokazala da čak 72% ljudi nosi tenisice koje im ne odgovaraju što može rezultirati oticanjem nogu, bolnim žuljevima i deformitetima stopala. Kako biste to spriječili i olakšali svakodnevne treninge, važno je pravilno izmjeriti stopalo ukoliko tenisicu kupujete online. 

 

2.      NAPRAVITE TESTNO TRČANJE

Biomehanika hodanja i trčanja razlikuju se, stoga je važno isprobati tenisice za trčanje prije nego ih kupite. U Running Gate poslovnici svake sezone su dostupni testni modeli od nekoliko brendova za testno trčanje. Time osiguravate da određeni model odgovara vašem stilu trčanja i da vam je udoban.

 

3.       REDOVITO MIJENJAJTE TENISICE ZA TRČANJE

Općenito se preporučuje zamjena tenisica svakih 5-6 mjeseci ili nakon prijeđenih 600-700 kilometara. Različite tehnike trčanja, briga o tenisicama i teren na kojem se koriste utječu na njihovu trajnost. Uz pravilnu brigu, kvalitetne tenisice za trčanje mogu trajati godinama. Nikako ne trčite u tenisicama koje su oštećene. Ako redovito trčite i počnete osjećati bolove, moguće je da su tenisice problem. Provjerite stanje i, ukoliko je potrebno, nabavite nove.

 

4.      ODABERITE PRAVU VELIČINU

Kada birate tenisice, važno je uzeti u obzir veličinu. Preporučljivo je odabrati tenisice koje su pola broja ili cijeli broj veće od uobičajene veličine obuće koju nosite. To će osigurati dovoljno prostora za vaše stopalo tijekom trčanja, sprječavajući pritisak i nelagodu. Važno je da tenisice za trčanje ne budu ni preuske ni preširoke. Preuske tenisice mogu uzrokovati žuljeve, dok preširoke povećavaju rizik od ozljeda i nepravilnog držanja.

Prije nego što kupite tenisice za trčanje, isprobajte ih s čarapama i ostavite oko pola centimetra prostora između nožnog palca i kraja tenisica. Važno je nositi iste čarape koje biste nosili tijekom trčanja. Imajte na umu da će stopala nakon trčanja možda biti malo natečena stoga je bitno da tenisice imaju dovoljno mjesta i za to. Tenisice koje vam savršeno odgovaraju u trgovini mogu biti preuske nakon treninga. Preporučuje se isprobavanje obuće na obje noge prije kupovine kako biste bili sigurni da odgovara. Najbolje je isprobavati ih popodne ili navečer, čak i nakon vježbanja, jer su tada noge najšire.

 

5.      PRIPAZITE NA TEHNIČKE DETALJE MODELA I BIRAJTE TENISICE PREMA VRSTI TRENINGA

Prilikom odabira tenisica, obratite pažnju na težinu, nagib (heel to toe drop) i ostale tehničke karakteristike. Početnicima se preporučuju neutralne tenisice srednje težine, dok je nagib između pete i prstiju idealno da bude između 6-10mm kako bi se smanjio utjecaj tenisica na vašu prirodnu tehniku trčanja. Ukoliko ste početnik nemojte uzimati tenisice koje su lakše od 250g.

Odabir odgovarajućih tenisica ključan je za različite vrste treninga. Ukoliko se bavite trčanjem po asfaltiranim stazama, bitno je da tenisice pružaju dobru amortizaciju kako bi se smanjio rizik od ozljeda zbog udara prilikom svakog koraka. S druge strane, za trail trčanje po neravnim terenima, prioritet bi trebao biti na tenisicama s izvrsnim prianjanjem i stabilnosti. Ove karakteristike su važne za sigurnost na skliskim i neravnim stazama.

Za neutralne trkače iz naše trenutne ponude izdvojili bismo HOKA Clifton 9, Saucony Triumph 21, Mizuno Wave Sky 7 i asics Gel Nimbus 26.

Ukoliko ste pronator nudimo HOKA Arahi 7, asics Gel Kayano 30, Saucony Guide 17 i Mizuno Wave Inspire dok za supinatore u ponudi imamo Nike Pegasus 40, Mizuno Wave Rider 27, Saucony Ride i asics Gel-Cumulus 25.

Odabirom pravih tenisica za trčanje možete poboljšati udobnost, podršku i performanse tijekom svakog koraka. Slijedite ove savjete kako biste osigurali da vaš sljedeći par tenisica bude savršeno prilagođen vašim potrebama i ciljevima u trčanju. U Running Gate poslovnici čeka vas educirano osoblje koje je uvijek spremno savjetovati i priskočiti u pomoć. Na našem web shop-u pogledajte veliki izbor modela u kojem ćete sigurno nešto pronaći za sebe!