7 najtežih utrka na svijetu

Utrke, May 21, 2018
7 najtežih utrka na svijetu

Neki ljudi zadovoljstvo pronalaze u skupljanju salveta. Drugi, pak, vole slikati. Treći žive za ribolov. A neki, pa… neki uživaju u trčanju. I to ne bilo kakvom – nego u najtežim i najgorim utrkama na kugli Zemaljskoj: ultramaratonima.

Ima nečeg posebnog u ultramaratonima. Da, lako je „zaključiti“ da osobama koje se na to odvaže nisu sve na broju. Zašto se tako mučiti ili čak ugroziti život zbog jedne utrke? Ipak, osjećaj uspjeha po završetku utrke zaista je lijep je osjećaj koji sve navede na pomisao: a kad bih ja bar to mogao!

Stvarnost je okrutna, doduše – takve utrke zaista nisu za sve. Već i završavanje običnog maratona nešto je čime se malo tko može podičiti, a ove okrutne inačice sve to dižu na još težu razinu. Službeno, to su utrke duže od dužine standardnog maratona, tj. od 42,195 km. No nije stvar samo u dužini. Brda? Naravno. Neprohodan teren? Jasno! Nesnosne temperature? Podrazumijeva se.

Dosta vam je običnog trčanja u civilizaciji i mislite da ste spremni za nešto više? Pogledajte naš popis utrka koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim!

1.     Barkley maraton

Ovaj se ultramaraton održava u malom mjestu Wartburg, u američkoj saveznoj državi Tennessee. Dolazi u dvije inačice „zabavnoj“ od oko 100 km i punoj od oko 160 km. Cijela se dužina mora pretrčati u 60 sati.

Utrka se održava od 1986., otprilike krajem ožujka svake godine. Zanimljivo je da se prijave na utrku uopće ne oglašavaju, pa je prvi prepreka zapravo pronaći kako uopće doći na natjecanje. Broj natjecatelja se ograničava samo na 40, pa je potrebno brzo poslati prijavnicu uz koju je potrebno priložiti esej u kojem objašnjavate zašto biste baš vi trebali trčati. Ako vas odaberu, na adresu vam stiže „pismo sućuti“. Uz naknadu od 1,60 dolara, ako vam ovo nije prvi put, organizatoru Garyju „Lazaru“ Cantrellu morat ćete poslati i čarape, košulju ili paket cigareta, ovisno o potrebama.

Broj 1 uvijek dobiva osoba za koju se smatra da će najprije odustati, kao svojevrsna „žrtva“, a utrka počinje kad Cantrell zapali svoju Camel cigaretu. (Da, ovo sve je istina). Sama utrka ide kroz šumu i odvija se u pet krugova od oko 30 kilometara (ovisno o godini). Nema nikakvih punktova, liječnika i slično, jedino vaš auto kojim ste stigli na start i česma na pola kruga.

Trkač će se tijekom utrke ukupno popeti (i spustiti) za oko 16,5 kilometara. Iz tog razloga samo oko polovice trkača završi ovaj maraton. Uz trčanje, trkači na putu moraju pronaći i knjige iz kojih iskidaju stranicu sa svojim brojem kao dokaz da su taj krug pretrčali. Na početku svakog novog kruga dobiva se novi broj kako ne bi došlo do prevara.

Samo je 15 trkača uspjelo završiti utrku unutar zadanih 60 sati, a natjecalo ih se ukupno oko tisuću.

Ako vas zanima više o ovoj fascinantnoj utrci, savjetujemo da pogledate ovaj dokumentarac.

 

 

2.     Jungle Ultra

San vam je posjetiti Južnu Ameriku? Veseli vas divljina i netaknuta priroda? Nakon ovoga će vam sve to, sigurni smo, prisjesti.

Ako se odvažite na ovu utrku, čekaju vas visoke temperature od iznad 30 stupnjeva celzijusa i vlažnost od oko 100 posto. Znojenje ne pomaže…

Ali zato se barem ne penjete. Ruta kreće iz nacionalnog parka Manu duboko u Amazoni i spušta se do rijeke Madre de Dios. Između te dvije točke čeka vas 230 kilometara izazova, kiše, vegetacije i kukaca. Rijeke ćete prijeći preko 70 puta. Utrka se sastoji od 5 etapa.

Morat ćete ponijeti svoju sigurnosnu opremu, hranu, lijekove i alate za preživljavanje. Trebat će vam dobra oprema kako biste se uspjeli probiti kroz prašumu. Noći se u raznim postajama i kolibama, ili pak na otvorenom – ponesite vlastitu vreću za spavanje ili viseću ležaljku.

Utrka počinje 3. lipnja 2018. (i 2019.), pa se još uvijek stignete prijaviti ako vam je to životni san. Nije jeftino: za prijavu će vam trebati oko 20 tisuća kuna (uz ostale troškove).

3.     Marathon des Sables

The Guardian je naziva i najtežom utrkom na svijetu, a s time bismo se vrlo lako mogli složiti. Šest dana trčanja kroz pustinju definitivno zvuči kao golemi izazov. I to koliko: 250 kilometara trčanja kroz Saharu u 7 dana, i to s jednom superdugačkom etapom od najmanje 80 kilometara.

Jasno, sve morate nositi sa sobom. Od hrane pa nadalje – jedino što dobijete jest voda i mjesto u šatoru na kraju etape. Pažljivo s vodom, jer se prekomjerna potrošnja kažnjava dodatnim minutama.

Pokrivenost GSM mrežom dosta je slaba, pa se koriste satelitski telefoni. Što se hrane tiče, preporučuje se nošenje suho smrznute ili konzervirane hrane. Prema pravilima, morate ponijeti minimalno 2000 kalorija po danu.

Unatoč težini (ili baš zbog toga), od 1986. otkad se održava popis sudionika sve je veći.

Šećer na kraju – primite li više od dvije infuzije, bit ćete diskvalificirani! Zainteresirani?

4.     6633 Ultra

6633 Ultra posebna je utrka koja se odvija duboko na sjeverozapadu Kanade, u Yukonu i Sjeverozapadnom teritoriju. Otkad je utrka počela, 2007., samo je 11 natjecatelja uspjelo završiti utrku. Na raspolaganju su vam dvije opcije, kraća od oko 200 i duža od oko 600 kilometara – obje uključuju trčanje kroz subarktičke šume, tundru i led.

Utrka počinje od Eagle Plains hotela, usred pustoši između dva mjesta, Dawsona i Inuvita, nadomak arktičkog kruga, a završava u Tuktuyaaqtuuqu, eskimskom seocetu na Sjevernom ledenom moru.

Temperature rijetko kad, ako uopće, prelaze ništicu jer se utrka odvija većinom u ožujku. Hladni vjetrovi pušu olujnom brzinom, a etape su dužine između 50 i 100 kilometara. Uza sve to, opremu vučete na sanjkama iza vas.

 

5.     Patagonijska ekspedicija

„Utrka na kraju svijeta“ naziv je kojim su organizatori okrunili ovu utrku. Odvija se u Čileu, i za razliku od prethodnih, ekspedicijskog je tipa. U utrci sudjeluje 20 timova od po 4 osobe (barem jedna osoba mora biti žensko odnosno muško) koji moraju koristiti svoje navigacijske sposobnosti kako bi stigli do cilja unutar 10 dana.

Natjecatelji će morati voziti brdske bicikle, kajake, plivati, penjati se po užetu, i sl. kako bi na vrijeme stigli na cilj. I naravno, potrebno je znanje čitanja karti, kompasa, navigacije itd. Zabranjeno je koristiti GPS i karte koje nisu organizatorove. Ne smijete ni paliti vatru tijekom čitave ekspedicije.

Trošak sudjelovanja (ako vas odaberu) je oko 7 tisuća eura (bez karata), a ove se godine održava od 17. – 30. studenog. Najviše pobjeda imaju britanske ekipe. Utrka se, inače, održava od 2004., a osmislio ju je geolog Stjepan Pavičić. Glavni cilj je pomoći razvoju turizma i svijesti o važnosti očuvanja okoliša Patagonije.

Utrku uspješno završi u prosjeku između 35 i 50 posto timova, a svaka utrka popraćena je dokumentarnim filmom koji pruža rezime čitavog natjecanja.

6.     Self-Transcendence 3100

Najbizarnija utrka s ovog popisa namijenjena je samo mazohistima. Utrka nosi new-age naziv „Samotranscendencija“, ali inače je vrlo zanimljiva. Budući da je dugačka skoro 5 tisuća kilometara, mogli biste pomisliti da se radi o ekstravaganciji koja se proteže na više kontinenata…

Ali bili biste jako u krivu. Utrka se održava u Queensu u New Yorku, i to oko jednog igrališta i srednje škole (vjerojatno na radost tinejdžera). Jedan je krug dugačak 883 metra, a na trkačima je da ih naprave točno 5649, što je čini najdužom službenom utrkom na svijetu!

Za to natjecatelji imaju 52 dana, što otprilike daje minimum od 96 kilometara dnevno. Osnivač utrke, Sri Chinmoy, bio je veliki pobornik atletike i meditacije, pa ne čudi činjenica da je to dvoje odlučio spojiti u jednu utrku.

Od natjecatelja se traži, citiramo službenu web-stranicu, „izuzetna hrabrost, tjelesna kondicija, koncentracija i sposobnost podnošenja umora, dosade i manjih ozljeda“. Pravi napor je u ovom slučaju ipak više mentalni nego tjelesni.

Prva se utrka održala 1996. godine, ali na „samo“ 4 395 kilometara. Na dodjeli medalja Sri je odlučio da će iduća biti duža – i tako je i ostalo.

Ugodno iskustvo ili mučenje? To morate odlučiti sami za sebe.

 

 

7.     Dragon's Back Race

I za kraj – jedna europska utrka zanimljivog imena. Mjesto radnje joj je u velškim planinama s hrpom uzbrdica i spustova. Utrka se dobrim dijelom odvija mimo službenih staza pa morate sami utirati put. Utrka traje pet dana i počinje u gradiću Conwy te završava u Llandeilu, 315 kilometara dalje.

Utrka se smatrala toliko teškom da je do 2012. održana samo jednom, i to 1992. Ove godine će se održati po peti puta, a ako je za vjerovati najavama, ubuduće bi se trebala održavati svake godine. U usporedbi s ostalim utrkama na ovom popisu, ovdje dobijete i doručak i večeru.

Etape uključuju otprilike 8 do 9 sati trčanja dnevno (13 do 15 ako hodate ili ste sporiji). Rute su u potpunosti neoznačene i potrebno je koristiti GPS. Natjecatelji će često morati skrenuti s puta kako bi izbjegli privatne posjede zbog puštenih pasa i sl.

Stopa završavanja utrke je oko 50 %, što je indikator da je ipak teža nego što se čini, unatoč činjenici da se održava „u civilizaciji“. No cilj je natjecateljima približiti i lijepu prirodu brdovitog Walesa. Ako vas zanima, možete se prijaviti ovdje.

Prije nego se odvažite na ikoju od ovih utrka, naš topli savjet jest da se opremite najkvalitetnijim tenisicama, jer bi u suprotnom sav vaš trud mogao biti uzaludan.