Eliud Kipchoge je suština napretka

Eliud Kipchoge je 6. svibnja 2017. u Monzi u Italiji sudjelovao u Breaking2, Nike-ovoj potrazi za probijanjem dvosatne maratonske barijere. Njegovo posljednje vrijeme, 2:00:25, najbržih je 42,2 km koje je ljudsko biće pretrčalo. To je svijetu nagovještavalo - pa i trkaču - vrijednost postavljanja hrabrih ciljeva, ne samo iz osobnih razloga, već u duhu napredovanja sporta u cjelini.
Iako je Breaking2 Kipchogea predstavio široj publici od one koja ga je ranije znala, kenijski prvak i svjetski rekorder u maratonu s Nike-om je od početka 2000-ih. U to vrijeme bio je juniorski trkač u trci za osvajanje svog prvog svjetskog naslova (5000 m u Lozani 2003.) i na putu ka karijeri koja bi mu donijela nesporni naslov: najveći maratonac ikad.
Kipchoge je pobijedio na prvih 42,2 km u 2013. Nastavio je pobijeđivati u 10 od svojih narednih 11 natjecateljskih utrka.
Kipchoge je sebe opisao kao "osobu koja voli promjene, tehnologiju i inovacije." On je, s obzirom na svu svoju predanost evoluciji u sportu, suština napretka.
Posljednjih pet godina Kipchoge je ponudio pronicljive povratne informacije o cijeloj gami Nike-ove obuće za trčanje - od Free do Epic React-a i Pegasusa do Vomero-a. Najvažnije je da je bio stalan partner u Nike-ovim naporima na redefiniranju maratonske tenisice.

Kipchoge je prvi testirao prototip koji je poslije postao Nike Zoom Vaporfly Elite u siječnju 2016. Trenutno ga je osvojio osjećaj ceste. Kipchoge je nekoliko mjeseci kasnije nosio tenisicu, još uvijek u fazi prototipa, u Londonu i opet te godine u Riju. Ubrzo nakon osvojene zlatne medalje u Brazilu obratio se Nike-ovim dizajnerima s nekoliko pitanja: "Što vam pada na pamet nakon ove tenisice? Imate li planove za drugu verziju s naprednijim pogodnostima?"

Od tada, on vodi svaki napredak Nikeovog NEXT% projekta.
Kipchoge je prvi put posjetio Nike Sports Research Research Laboratory (NSRL) 2016. godine u sklopu priprema za Breaking2. Iskustvo je učvrstilo prijateljstvo - Kipchoge je redovito slao Nike-u savjete za maratonsku obuću od 2013. godine i pokrenuo novu fazu u svojoj natjecateljskoj karijeri.

Simbioza između Kipchogea i NSRL-a očitovala se u njegovom sjajnom nastupu u Monzi, a zatim je napredovala do rušenja svjetskog rekorda maratona u Berlinu 2018. Također je potaknula Kipchogeov nezasitni apetit za pomicanjem granica - ilustrirano u tome kako se brine za svoje tijelo i priprema se za njegove utrke. Zauzvrat, Kipchogeova energija potiče NSRL da nastavi slijediti znanstvene inovacije koje guraju granice performansi.
Kipchoge je uspio probiti dvosatnu barijeru 12. listopada noseći buduće izdanje Nike-ove Next% maratonske tenisice. Ono što je jasno jest da će pojedinačno iskustvo ovog prvaka potaknuti više povratnih informacija, više pitanja i, na kraju, veći napredak u sportu kao cjelini.
Nike NEXT%