Kako odabrati sportske tenisice

November 6, 2017
Kako odabrati sportske tenisice

Ako se iole ozbiljnije bavite trčanjem ili nekim sportom, odabir tenisica trebao bi biti ozbiljna stvar, jer ipak ćete u njima provesti puno vremena. Zato vrijedi odvojiti nešto više vremena i odabrati tenisice s kojima ćete u potpunosti biti zadovoljni. Dobre tenisice ne samo da su udobne, nego i smanjuju rizik od ozljeda i omogućuju vam da trčite bolje i dulje.

Iako je dizajn u većine ljudi jedan od odlučujućih faktora, nemojte da vam on previše utječe na odluku o kupnji. Puno je bitniji zdravstveni aspekt odabira, osobito ako u tenisicama namjeravate trčati. Za svakodnevno hodanje „za po doma“ većine ovih savjeta ipak se ne morate tako strogo držati.

 

Nisu sve za sve

Dobre tenisice nisu jeftine, to je svima jasno. Znamo da je primamljivo da, kad uložite u kvalitetan par tenisica, iste iskoristite na što je moguće više načina. No moramo vam reći da to nije uvijek pametno.

Naime, tenisice imaju svoju namjenu za koju su napravljene. I tu se ne radi o marketinškom triku, već o potpuno drugačijoj koncepciji i izvedbi. Naprimjer, tenisice za trčanje neće se dobro provesti u igranju tenisa, a s košarkaškima nije pametno okušavati se u nogometu. Zašto?

Zato što su tenisice za trčanje napravljene s ciljem da pruže potporu nozi u kretanju naprijed-nazad, i u tome su odlične. Za tip kretanja kakav zahtijeva tenis – a to su brze promjene smjera i eksplozivni pomaci – tenisice za trčanje u najmanju ruku nisu namijenjene. U najboljem slučaju takvim korištenjem tenisice će se brže istrošiti, a u najgorem to može dovesti do ozljede. S druge strane, trčanje maratona u tenisicama za tenis također nije prikladno, jer su teže i dovode do bržeg umaranja.

Ovaj je primjer samo ilustracija činjenice da bi tenisice, za najbolje rezultate, trebalo koristiti shodno njihovoj namjeni. Obratite pozornost i na to planirate li ih koristiti u dvorani. Ako planirate, tenisice bi trebale imati potplat koji ne ostavlja tragove na dvoranskoj podlozi. Takvi su modeli redovito označeni s oznakom „non-marking outsole“ ili slično.

Tip stopala je bitan…

Jedna od važnijih stvari na koju treba obratiti pozornost prilikom odabira tenisice jest oblik vašeg stopala. On zapravo određuje tip tenisice kakav biste trebali nositi.

Postoje tri vrste profila stopala – visoko, neutralno i nisko.

Osobe s visokim stopalom, tj. visokim nožnim lukom (supinatori), prilikom hoda silu svaljuju na vanjski dio stopala. Takvim osobama najviše će odgovarati tenisice s dosta podrške u srednjem dijelu, ispod nožnog luka. Taj srednji dio trebao bi biti mekši od ostatka potplata. Tražite tenisice s debljim potplatom. Vaše bi tenisice trebale biti nešto fleksibilnije od prosjeka. Za ovakav tip stopala najteže je pronaći tenisice, jer su takve osobe u manjini.

Osobe s niskim stopalom (spuštenim stopalom, platfusom), s druge strane, pate od pronacije. Kod prekomjernih pronatora stopalo prilikom se hoda prevrće previše prema unutrašnjoj strani, što loše utječe na mišiće i ligamente stopala. Ovakvim osobama preporučujemo čvrste i stabilne tenisice, jer one smanjuju prekomjernu pronaciju i drže nogu u neutralnom položaju. Izbor modela prilično je velik, a dostupni su i oni s plastičnim umecima za još veću rigidnost i potporu.

Osobe s neutralnim, „pravilnim“ stopalom u pravilu se ne trebaju previše brinuti oko izvedbe tenisice. Ako ste jedan od takvih sretnika, dovoljno je da odaberete tenisice u kojima se osjećate udobno. Najčešće su to tenisice sa srednjom razinom stabilnosti i potpore.

Iako osobe sa svim tipovima stopala bez većih problema mogu nositi većinu parova tenisica, ipak preporučujemo da se držite ovih savjeta jer obuća koja ne odgovara obliku stopala dovodi do bržeg umora, boli, čak i ozljeda.

Ako niste sigurni koji vam je oblik stopala, danas sve više trgovina ima uređaje kojima to možete odrediti. Također, ako vam je pri ruci neki stari par tenisica, cipela ili papuča – pogledajte s koje se strane potplat najviše izlizao. Ako je s vanjske – supinator ste. S unutarnje – pronator. Ako je podjednako istrošeno – neutralni ste.

…kao i veličina

Svima je jasno da treba isprobati više parova kako biste utvrdili koje vam tenisice najbolje odgovaraju. Pažnju treba obratiti i na širinu tenisice. Danas je postalo uobičajeno da se uz dužinu obilježava i širina tenisice, najčešće slovima. U slučaju da imate nešto veću nogu, isplati se potražiti šire modele.

Možda niste znali, ali tenisice je najbolje kupovati poslijepodne. Tada je stopalo najveće i pomalo umorno od cijelog dana na nogama. Ako vam tada tenisice odgovaraju, onda će vam biti dobre u bilo kojoj prilici. Kao nekakvo osnovno pravilo računajte da bi tenisice za trčanje trebale biti pola broja do broj veće od cipela koje inače nosite.

Dakle, dužina tenisice trebala bi biti takva da ipak ima malo mjesta između vrha nožnog palca i tenisice – ne previše, najviše do širine palca (na ruci!). Bitno je da prsti sprijeda imaju dovoljno mjesta, jer prilikom trčanja malo i nabreknu. Premalo mjesta za prste za posljedicu ima neugodne žuljeve i bol.

S druge strane, tenisica bi trebala pružati potporu i čvrsto pristajati uz petu i nožni luk. Peta se ne smije izuvati. Noga vam ne bi smjela „plesati“ u tenisicama. Ako vam se to događa, vjerojatno su preširoke. Potražite uži model.

Ako imate višak kilograma ili ste jednostavno korpulentniji, tražite tenisice s debljim i mekšim uloškom da bi se sile ispravno raspoređivale i upijale.

Rok trajanja

Za kraj bismo napomenuli da tenisice naprosto nisu vječne. Kroz korištenje će se izlizati, a materijali u njima će oslabiti. S vremenom će početi pružati sve slabiju potporu i moć upijanja, pa bi ih zaista trebalo zamijeniti.

Preporuke su da se tenisice promijene nakon 500 do 1000 kilometara, ili kad osjetite da više nisu tako čvrste kao prije. Tenisice s kvalitetnijim gornjištem koje je izrađeno bez šavova obično traju dulje. Lagane minimalističke tenisice traju najdulje, ali to je zato jer nema puno materijala koji bi se mogao istrošiti, a i općenito nisu za svakoga.

Najskuplje tenisice nisu nužno i najkvalitetnije, ali s jeftinim s tržnice nećete se dobro provesti. Oni će trajati znatno kraće i vrlo vjerojatno nisu ni ergonomski prikladni. S modelima poznatih brandova nećete pogriješiti, jer uglavnom nude ujednačenu kvalitetu.

 

I još par riječi o dizajnu: Nama definitivno nije krucijalan, osobito ako se profesionalnije bavite trčanjem. No ako ste pronašli nekoliko modela koji vam jednako odgovaraju, zaista ne škodi da odaberete onaj koji vam je ljepši – osobito ako ćete tenisice koristiti i za svakodnevne odlaske u kupovinu i slično.

 

RunningGate.hr