Kako se pripremiti za trčanje po hladnoći

Kako se pripremiti za trčanje po hladnoći
December 23, 2018
Kako se pripremiti za trčanje po hladnoći

Hladnije temperature veliko su olakšanje za mnoge ljude nakon ekstremno vrućeg (i ponekad vlažnog) ljeta, ali ove hladnije temperature također znače drugačije oblačenje.

Kada se odijevate za  trčanje na hladnoći, sjetite se da kada se krećete vaše tijelo se brzo zagrijava, što bi moglo rezultirati osjećaj prevelike topline ako ste previše obučeni.

Isto tako nakon što prestanete trčati, vrlo brzo ćete se ohladiti, stoga budite spremni izaći iz te mokre odjeće odmah nakon završetka trčanja.

 

Uvijek je mudro ponijeti suhu odjeću za presvlačenje, kako bi ju imali čim završite svoje trčanje ili čak ako imate mogućnost odmah skočiti u topli tuš.

 

Oblačenje u slojevima je ključ za udobno trčanje tijekom cijele zime. Možete početi trčati sa više slojeva odjeće, a zatim dok se vaše tijelo grije trebate manje odjeće. Jednostavno povežite nepotrebne slojeve poput jakne ili dugih košulja oko struka. Ili planirajte rutu trčanja tako da možete ostaviti odjeću na sigurnom mjestu - poput vašeg automobila - kada ih ne trebate. Ne zaboravite obući svoj temeljni sloj prvi tako da kada skinete ostale slojeve odjeće, da vam je najbitnij komad odjeće ispod.

 

               Kada se pripremate za hladnu sezonu, postoji nekoliko osnovnih stvari kojima trebate ispuniti ladice ormara:

 

 - tajice za trčanje ili trenerka / hlače za trčanje

- majica dugih rukava za trčanje (u ovisnosti o zimskoj temperaturi u  vašem području)

- rukavice za trčanje

- traka za glavu

- kapa

- nepropusna jakna

- čarape za trčanje (od posebnog materijala ili sa udijelom vune)

 

SAVJETI ZA TRČANJE PO HLADNOĆI

 

Kada se oblačite za trčanje po hladnom vremenu, jedno od pravila je da dodate 10 do 20 stupnjeva na vanjsku temperaturu kao bi izračunali vašu temperaturu trčanja. Imajte na umu da ovaj broj zavisi o vašem tijelu, dužini i tempu trčanja.

 

Tako da ako idete na kraće trčanje sa lakšim tempom, ili ste lakši trkač (sa manje tjelesne mase) dodajte 10 do 15 stupnjeva na vanjsku temperaturu. Ako trčite na duže staze ili ste veće tjelesne mase dodajte 20 stupnjeva na vanjsku temperaturu.

 

               Prilikom planiranja vašeg trčanja prilikom vjetrovitih, hladnih dana, pokušajte se probijati kroz vjetar dok ste na putu i imati vjetar na leđima na samom povratku. Najbolje je izbjegavati trčanje na vjetru kada ste mokri i znojni jer ćete se vrlo brzo smrznuti.

 

KRATKI VODIČ – ŠTO OBUĆI PRILIKOM TRČANJA PO HLADNOM VREMENU

 

16°+ stupnjeva -  top i hlačice

 

10-15° stupnjeva - majica kratkog rukava i hlačice

 

5-10°stupnjeva - majica dugih rukava, kratke hlače ili tajice, rukavice (opcionalno), trake za glavu za pokrivanje ušiju (opcija)

 

-1 do 4° stupnjeva - Majica dugih rukava, hlačice i tajice, rukavice i traka za pokrivanje ušiju

  

-6 do -2°stupnja  - dvije majice – dugih i kratkih rukava, ili majica dugih rukava i jakna, tajice, rukavice i traka za glavu

 

-12 do -7°stupnja – dvije majice u slojevima, tajice, rukavice, traka za glavu ili kapa i neppropusna jakna i hlače

 

-17 do -12°stupnja – dvije majice u slojevima, tajice, nepropusna jakna i hlače, rukavice, kapa ili traka, ski maska za prekirvanje lica

 

 

               Kada temperature padnu ispod nule, budite pažljivi i obratite pozornost na lokalne informacije o vremenu i upozorenja. Niske temperature i suhi zrak mogu pogoršati neke zdravstvene uvjete, stoga razmislite o tome biste li trebali trčati vani ili ipak otrčati na spravi u teretani.